maanantai 10. syyskuuta 2012

Huiput Kainuun maastoissa... ja minä siellä seassa!

Viikonloppuna pääsin seuraamaan lähietäisyydeltä, kun maailman huippusuunnistajat kisailivat sunnistuksen maailmancupin ja Nordic Orienteering Tourin finaaleissa Kajaanissa ja Vuokatissa. Perjantain sprintin seuraaminen varmisti, että viikolla ei tarvinnut paljon koulussa istua. No, urheiluhullu... Kajaanin kisa oli sprintti, kaupunkisuunnistus, kuten se nykyään yleensä voidaan suoraan kääntää. Yleensä Suomessa käydyt sprintit ovat tasoltaan huomattavasti alempana kuin Keski-Euroopassa, johtuen lähinnä kaupunkiemme rakenteesta. Kajaanissa kuitenkin todistettiin, että kyllä kaikki on mahdollista ja ainakin sen perusteella mitä minä näin kartasta, maastosta ja kisakeskuksen screeniltä, sprintti oli todellakin haastava. Teknisyyttä, monipuolisuutta ja haastavia reitinvalintoja riitti, samoin ajattelivat huiput mikäli ymmärsin oikein kuulemani paikanpäällä ja tv-lähetyksistä jälkeen päin. 
Myös Vuokatti sai maastona paljon kehuja. Tiedän omasta kokemuksesta vaaran rinteet haastaviksi alueiksi ja kyllä muuan maailman luokan suunnistajatkin siellä voivat koukata, vaikka se on tietenkin pientä minun pummeihini verrattuna. Matthias Kyburz tekaisi minuutin koukun radan loppuvaiheessa ja pisti näin pelin jännäksi vaikka voittikin sitten noin minuutin erolla Thierry Queorgiouhun. Naisissa Minna Kauppi oli lähellä nousta kakkoseksi, mutta teki niinikään pienen koukun ja Helena Jansson karkasi. Mutta minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että Tove Alexandersson teki päivän näytöt! Suunnistajat varmastikin katsoivat tv-lähetyksen ja näkivät ruotsalaisen suorituksen, mutta mainittakoon, että Hän nousi lähtösijalta yhdeksän neljänneksi ja pystyi loppusuoralla runttaamaan rajun radan päätteeksi jyrkkään mäkeen kunnioitettavaa vauhtia ollen myös päivän nopein. Kova tyttö! Mainittakoon että Alexanderssonia voidaan tällä hetkellä pitää myös maailman parhaana naishiihtosuunnistajana: viime talvena hän voitti kaikki nuorten maailmanmestaruudet ja lisäksi suurimman osan maailmancupin kilpailuista (Ukrainan osakilpailuissa hän jäi ilman pisteitä osallistuessaan nuorten MM-kisoihin, ja se todennäköisesti oli syynä hänen jäämiseensä toiseksi maailmancupin lopputuloksissa).

Alle olen koonnut kuvia, joita pääsin napsimaan huipuista Kainuun maisemissa.

Thierry Queorgiou, ranskalainen suunnistuskuningas!Hyvä Mäksäää!!!
Also known as "Tero Kettunen"
Tuomo "Mäksä" Mäkelä

Tuomas TervoSofia Haajanen

Merja Rantanen

Heini Wennman


Tove Alexandersson

Venla Niemi


Matthias Merz

Mårten Boström

Edelliset tetenkin Kajaanista sprintistä. Tässä ovat Vuokatin takaa-ajo keskarin parhaat palat:

Tove ei vaikuttanut lainkaan väsyneeltä Tourin finaaliin lähdettäessä,
Eikä Rantasen Merja ollut sen huonompi. 

Simone Niggli, ehdottomasti suunnistuskuningatar!

Helena Jansson piti pintansa ja tuli Tourin toiseksi

Minnalta riitti vielä kiitosvilkutus yleisölle, vaikka lopun virhe varmasti harmitti

Hyvä Minna!!!!!

Mutta Alexandersson oli päivän nopein, ja loppuun asti mentiin kovaa!
Heja Tove!! Heja Sverige!!

Tuo viimeinen kuva oli aivan tuurinkauppaa. Kameran muistikortti täyttyi heti sen ottamisen jälkeen ja tuossakin sain vain survaistua kameran yleisömassan raosta ja laukaistua sinne päin. Aika todella hyvä otos mielestäni! Niin tuli maailmancup ja NORT päätökseen. Näille huipuille se oli prologi ensi kesän MM-kisoihin, ja sitä se oli minullekin. Minun kohdallani vain kisaturistin näkökulmasta. Nyt on harjoiteltu kuvakulmien hakemista ja muita vannoutuneen fanin tärkeitä taitoja... Minnan nimikirjoitus suomipaitaan jäi ottamatta. Se olkoon ensi kesän päätavoite! 
Mutta seuraavana viikonloppuna on vielä omat karkelot: SM keskimatkan kisat lähestyvät. Ei pidä unohtua liian pitkäksi aikaa penkkiurheilemaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti