tiistai 27. elokuuta 2013

Nousukunto

Jokaisen urheilijan tavoitteena on, että kehitystä tapahtuu. Se, mitä kehitetään, vaihtelee harjoituskausittain. Kehityksen mittaamiseksi on aika ajoin toteutettava testejä, joissa nähdään missä mennään. Viime viikon perusteella voin sanoa ainakin yhden asian: suunnistusajatus ei ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. 

Alkuksesästä ja rastiviikolla suunnistus kulki hyvin. Jos virheitä tuli, ne olivat pieniä koukkuja ja ennakko pelasi hyvin. Nyt on kaikki toisin. Tuntuu etten hahmota karttaa ja maastoa kunnolla, ja vaikka yleensä satun rastin lähelle hyvin, tyssää ajatus juuri ennen pistettä, ja seuraa haparointia ja epäröintiä. Rastinotto ei suju, ja silloin koko homma ärsyttää. Itseluottamuskaan ei siitä juuri parane. Viime viikolla tein kolme treeniä asian tiimoilta, eikä missään vaiheessa oikein onnistunut. 

Sunnuntaina juoksin Munakassa 6 kilometrin maastotestijuoksun, kirittämässä minulla olivat tällä kertaa Teemu ja Severi. Testissä aika parani reilun minuutin, nimittäin kun viimeksi aikaa tuhraantui 23,30, niin nyt pääsin aikaan 22,23. Hiljalleen alkaa olla oikealla tasolla, eli juoksuvauhdista ei pitäisi olla niin paljon kiinni. Pitäisi vain saada suunnistusajatus kuntoon ja yhdistettyä se vauhtiin. Ongelma vain on se, ettei kartanluku suju hyvin edes pk-vauhdissa.Kunto on kasvanut kesän aikana, vaikka ihan ensimmäiset viikot menivät hieman takkuilevasti, ja tavoitemääristä olen reilusti jäljessä myös flunssajakson takia. Toivottavasti onnistun kuitenkin syksyn aikana harjoittelemaan tehokkaasti, ja luovimaan kapealla väylällä, jota kutsutaan optimiksi. Optimi sijoittuu siis liian raskaan ja liian kevyen väliin, ja kun siinä onnistutaan pysymään, kehitystäkin pitäisi tapahtua. Liian raskasta tuskin tulee harjoitusmäärän puolesta, vaan haasteena on juuri yhdistää harjoittelu ja muu elämä. Koulussa on YO-kirjoitukset, kavereille pitäisi löytää jonkin verran aikaa, Ellalle tahdon ehtiä antaa jonkin verran huomiota, ja kuitenkin harjoitella pitää niin kovaa kuin mahdollista.

Vaan tällä viikolla treenaan kuitenkin laadukkaasti ja hyvässä seurassa, sillä nuorten talenttiryhmän porukkaa on Kuusamossa omalla leirillä! Tarkoituksena on tehdä hyvä määrä laadukkaita hisun taitoharjoituksia ja lisäksi peruslenkkiä muunmuassa rullasuksilla. Ja kenties joku päivä ehditään vähän laskemaan koskea Kitkajokivarteen... Nousukunto on taattu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti