lauantai 4. toukokuuta 2013

Tiistairastit - suunnistusharrastus Kuusamossa

Olen tässä lepopäivääni viettäessä ehtinyt miettiä monenlaista, suurin osa asioista on ollut hyvin läheisesti kytköksissä suunnistukseen, lähinnä suunnistuksen harrastamiseen täällä Kuusamossa. Jo monta vuotta olen nimittäin mielessäni manannut, että miksi laji on tehty niin hemmetin vaikeaksi lähestyä. Keväisin Pallokarhujen jalkapallokoulut ovet täynnä lapsia juoksemassa pallon perässä. Joskus meilläkin suunnistustoiminta oli virkeää, kun oli pari innostunutta ohjaajaa. Se oli sitä aikaa kun minä aloitin lajin parissa. Parhaimmillaan saavutettiin Kalevan rastiviestissä viitoisvoitto RR-sarjassa. Se taitaa vieläkin olla voimassa oleva ennätys, vaikka OH ylsikin muistaakseni samaan lukuun muutama vuosi sitten. Nyt epäilen tuleeko koko viestiin kuin kymmenkunta joukkuetta lasten ratoja juoksemaan (joista kuusamolaisia nolla), kisat ovat Kuusamossa ennen KRV:tä ja Vuokatin MM-kisoja. 

Niin, meillä on harrastetoiminta siis ollut aika vähäistä. Jos suunnistuskerho on vaivauduttu järjestämään niin siellä on ollt ehkä kaksi kerholaista. Minä en keksi muuta syytä kuin epäonnistunut markkinointi, tai sitten se, ettei suunnistus kiinnosta. Mutta miksi se ei kiinnosta? Kun alakouluissa on pidetty rastiseikkailuja, kaikki osallistujat ovat olleet innoissaan mukana ja halunneet lisää. No, nyt olen tehnyt meillekin suunnitelmat kehittymisestä parempaan päin. 

Meillä harrastamisessa aikuisten tasolla on ollut aina se ongelma, että suunnistusradat ovat kaukana ihmisistä, konkareille sopivissa maastoissa, joihin aloittelija ei uskalla lähteä (tai jos uskaltaa niin ei lähde toiste!). Mutta nyt meillä on ainakin jonkin verran karttoja lähempänä kaupunkia sijaitsevilta alueilta. On sprinttikarttoja ja helpoista, polkurikkaista kangasmaastoista tehtyjä maastokarttoja. Miksi siis ei järjestettäisi niissä suunnistuksia sellaisille, jotka eivät vielä osaa aivan yhtä hyvin kuin koko ikänsä lajia harrastaneet aktiivit? Tänä kesänä järjestetään, ja samaan syssyyn yhdistetään aikuiset ja lapset! Olen ideoinut uudet Tiistairastit, joissa on tämä aloittelijoille ja kuntoilijoille sopiva KUNTO-rata, ja lisäksi lapsille suunnattu HIPPO-rata. Tapahtumat tuodaan ihmisten luo, eikä ihmisten tarvitse enää etsiytyä pitkien soratieosuuksien taa tapahtumien luo. 

Tällaisen olen kehittänyt. Homma lähtee käyntiin 14.5. liikuntahallilla, jossa kello 17:00 on ensin tarjolla teoriakoulutusta (ihan ilmaiseksi), jonka vastuuvetäjänä on Esa Heeikkinen. teorian jälkeen alkaa käytöntö Tiistairasteilla kello 18:30. Ensimmäiset tosin pääsevät maastoon jo kello 18, jos joku ei koe teooriaa tarpeelliseksi. Elätän toiveita, että paikalle tulisi KEV:n suunnistajia neuvomaan aloittavia harrastajia, ja tutustumaan itsein uuteen tapahtumaan. Ja vähintään suunnistajien omia lapsia kavereineen odotan HIPPO-rasteille pitämään hauskaa suunnistuksen parissa! Toki toivon suurempaakin ryntäystä, ja jos joku ei-vielä-suunnistaja sattuu tämän lukemaan, niin tervetuloa liikuntahallille tiistaina 14.5. joko 17:00 teoriaan, tai suoraan kokeilemaan lajia käytännössä kello 18:00 alkaen! ;-) Opastusta saa, ken sitä haluaa. (Myös Pölkkyrastit juostaan kuitenkin yhä normaaliin tapaan keskiviikkoisin, ja sama tuttu kilpailumeininki jatkuu siellä yhä. Pölkkyrasteilla ratkaistaan, kuka on se seuran hallitseva suunnistuskunkku!)

Myös suunnistuskerho lapsille starttaa lähiaikoina. Viimeistään kesälomalla on meillä tarjota mukava kesäharrastus, mukavien ohjaajien vetämänä mukavassa porukassa. Yritän tosin löytää ajan ja paikan, sekä ohjaajan vetämään jotain toimintaa jo toukokuun aikana. Päivitän tiedot tänne, mutta niitä tulee myös kouluille, ja paikallislehteen! Seuratkaa tarkkaan, ja rasteilla nähdään!

Ja seuran väelle yksi retorinen kysymys tähän loppuun, ihan tasapuolisesti kaikille ja mielestäni oikeutetusti... Miksi minun, joka yritän kokopäiväisesti huippu-urheilla, pitää tehdä nämä jutut? Ei sikäli, mukavaa hommaa, mutta aikaa tähän menee vähän liikaa yhden miehen hoidettavaksi. Näin ylimenokaudella se onnistuu, mutta kun ylimenokausi loppuu nyt! Alkaa tehdä vähän tiukkaa... 
Kiitos! Ei muuta, nähdään edelleen siellä rasteilla, ja toivotaan että lumi nyt häippäsee vauhdilla, kun kerran aloitti. Loppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti